Jihadisteille sotaveteraanistatus?

Tony Halme /ps:

Arvoisa herra puhemies! En ole ainoa, joka olin ihmeissäni lukiessani — oliko se Hesari, Taipale vai Iltalehti — ministeri Karpelan lupauksia. Olen samaa mieltä kuin ed. Dromberg. Ehkä täällä leivottiin leipä, ja Karpela vei sen sitten sotaveteraaneille kehuen, että hän oli leiponut sen.

Mutta tähän lakiin. En voi olla mitenkään samaa mieltä, anteeksi vain, ed. Dromberg, kun sanoitte, että sitä ei saisi yhtään muuttaa. Meidän pitäisi ehdottomasti muuttaa tämä ”voi vapauttaa”. Nimittäin kaikkien pitäisi ehdottomasti saada vapaa hautapaikka eli lakiin pitäisi tulla muutos, että kirkkoa ”velvoitetaan” antamaan kaikille sotiemme veteraaneille ja rintamamiehille ja -naisille vapaa hautapaikka jokaiselle tasavertaisesti. Tämä on nimittäin vähintä, mitä valtion pitäisi sotiemme sankareille tehdä. Olen ottanut Kirkkohallitukselta selvää, että vain noin 80 prosenttia kirkoista antaa tämän vapaan hautapaikan. Nyt kun olemme niin suvaitsevaisia ja tasavertaisia tällä hetkellä, niin eikö kaikki kirkot silloin pitäisi velvoittaa antamaan vapaa hautapaikka.

Haluan myöskin tässä selventää, kun tätä asiaa vatvotaan eteenpäin ja eteenpäin, että tämä pitäisi muuttaa heti tällä muutoksella. Toivon, että nämä viime hetkellä saamani tiedot eivät ole totta. Nimittäin 33 veteraania kuolee päivittäin. Tämän tunnin jahkauksen aikana on 2 kuollut.

Tälläisen puheenvuoron piti perussuomalaisten kansanedustaja Tony Halme, kun käsiteltiin hänen aloitettaan hautaustoimilain 6§ muuttamisesta niin, että sotiemme veteraaneille tarjottaisiin ilmainen hautapaikka kunnioituksensa heidän tekemästään työstä Suomen eteen.

Suomella meni siis  melkein 60-vuotta, ennen kuin joku kansanedustajista teki jotakin todellista niiden ihmisten eteen, joiden ansiosta Suomessa ei käytetä kyrilisiä aakkosia. Suomen sotien veteraaneilla on toki jonkin verran etuja, mutta saadakseen niitä he joutuvat käymään läpi helvetillisen byrokratian ja jos heillä ei ole tukihenkilöitä, voi etuudet jäädä hakematta.

Toista se on nykypäivän ”veteraaneilla”.

Nykypäivän ”veteraaneille” tarjotaan kaikki kultalautasella jo ennen sotaan lähtöä. Väkilukuun suhteutettuna on Suomesta lähtenyt eniten maahanmuuttajataustaisia jihadisteja sotimaan pyhää sotaansa länsimaista elämäntapaa ja vääräuskoisia vastaan. Ennen ”radikalisoitumistaan” he ovat saaneet suomalaiselta yhteiskunnalta kaiken ilmaiseksi ja sama meno jatkuu heidän palatessaan murharetkeltään. Muuhun käsitykseen ei voi tulla kun huomioi, mitä virkamiehistössä asiasta mietitään.

SDn edustaja Tuula Väätäinen teki asiasta eduskunnassa kirjallisen kysymyksen, vedoten myöhemmin siihen, ettei hän itse asiassa ehdottanut mitään, kunhan kyseli. Mutta 30.8.2017 julkaistu Iltasanomien uutinen viranomaisten mietinnöstä sai parkkiintuneen Pahkasian ystävänkin haukkomaan henkeään.

Viranomaiset ovat pohtineet Isisin luota Suomeen palanneille ”ohituskaistaa” asuntojonoihin ja yhteiskunnan palveluihin.

ISISIN alueilta Suomeen palaaviin vierastaistelijoihin ja heidän perheisiinsä liittyy uhkia, jotka voisivat näkyä väkivaltana kaduilla ja kouluissa tai pahimmillaan johtaa viranomaisten mukaan joukkosurmaan ja terrori-iskuun.

Sisäministeriö julkaisi viime keväänä ehdotuksen viranomaisyhteistyöstä, jolla pyritään vähentämään uhkia edistämällä vierastaistelijoiden ja muiden alueella olleiden integroimista yhteiskuntaan muun muassa sosiaalipalveluiden avulla.

– Taistelualueelta palaavan yhteiskuntaan integroitumisen kannalta on keskeistä saada hänen elämäänsä liittyvät perusasiat, kuten asunto ja toimeentulo, kuntoon, ministeriön ehdotuksessa kerrotaan.

Siis vapaaehtoisesti sotaan länsimaista yhteiskuntaa vastaan lähteneet ja ties mitä rikoksia tehneet tulisi laittaa länsimaisen yhteiskunnan jonojen kärkeen, jotta he eivät enää sotisi, tai lähtisi sotimaan länsimaista elämäntyyliä vastaan ja tappamaan eri elämäntavat omaavia uskonnollisin perustein?

Todellisuus on tarua ihmeellismpää ja voimme olla varmoja, että myös näin tullaan tekemään. En edes enää ihmettelisi, jos joku edustajistamme ehdottaisi, että näiden nykyajan ”veteraanien” tulisi saada sotaveteraanistatus, vapauden risti ja tammenlehvät siihen päälle.

 

Tietoja Jari-Petri Heino

Paljon kokenut ja vielä enemmän nähnyt.
Kategoria(t): Yleinen. Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.