Yleisradion yleinen ongelma

Yleisradion yleisin ja varmasti myös yksi isoimpia ongelmia tiedonvälityksen puolella on poliittinen korrektius ja ennalta tai ylhäältä päin määrätty linja. Pahimmillaan se synnyttää äärimmäistä epäloogisuutta ja tiedonvälitys kalskahtaa huonolta propagandalta. Jos taas toimittajat itse uskovat kertomaansa, ollaan jo syvemmällä suossa, mitä tulee journalismiin ja sen etiikkaan.

Seuraavassa esimerkki Yleisradion pääuutislähetyksestä. Toimittaja  Jaana Kannisen raportti  Malediiveilta (Kohdasta 8:15):

Naisiin kohdistuva syrjintä on noussut esille aiempaa näkyvämmin.

Pienessä islamilaisessa Intian valtameren saarivaltiossa sovelletaan sharialakia. Naisilla ei ole pääsyä moskeijaan, vaan he rukoilevat kotona. Malediivit on perinteisesti maltillinen islamilainen valtio. Viime aikoina merkkejä uskonnon merkityksen kasvusta on ilmaantunut katukuvaan. Tällä hetkellä useimmat nuoret naiset peittävät hiuksensa.

(Haastattelu) Mariam Shifaya, nuori nainen joka rukoilee viisi kertaa päivässä mutta ei käytä huivia. Hänen äitinsä taas haluaisi tyttären käyttävän huivia, mutta sanoo, että sen päättää nykyään aviomies.

Malediiveilla sovelletaan osittain islamilaista sharia-lakia. Esimerkiksi avioliiton ulkopuolisesta seksistä rangaistaan useilla raipaniskuilla. Kansainvälistäkin julkisuutta sai paikallisen, sukulaisen seksuaalisesti hyväksikäyttämän pikkutytön tapaus. Hänet tuomittiin sataan raipaniskuun seksin harrastamisesta. Kovan kohun jälkeen rangaistus kuitenkin peruttiin. Lain mukaan molemmat avioliiton ulkopuoliseen seksiin syyllistyneet ansaitsevat rangaistuksen. Käytännössä vain naiset tuomitaan.

Sitten päästään pakolliseen korrektiuteen.

Jaana Kanninen:

”Naiset ovat monessa suhteessa heikommassa asemassa kuin miehet täällä Malediiveilla. Syynä ei voida kuitenkaan pitää islamia, vaan naisiin kohdistuvaa syrjintää.”

Shadiya Ibrahim, YK:n väestörahasto:

”Patriarkaaliset asenteet ja käsitykset yhteiskunnassa aiheuttavat syrjintää ja väkivaltaa, niistä kärsivät eniten naiset ja tytöt.”

Mutta malediivilainenkin yhteiskunta muuttuu. Sen huomaa vaikka nuorten naisten suhtautumisesta moniavioisuuteen. Miehillä on oikeus pitää korkeintaan neljää vaimoa. Lopuksi Mariam Shifaya kertoo, että hänen on pidettävä huolta miehestään,  jotta tämä pysyy tyytyväisenä ja ettei hän suostu olemaan toinen vaimo.

Mitä tästä opimme? Sharia-laki ja islam eivät ole syynä patriarkaalisiin asenteisiin ja käsityksiin, vaan miehet. Muistakaa se, kun lomailette Malediiveilla.

Tietoja Jari-Petri Heino

Paljon kokenut ja vielä enemmän nähnyt.
Kategoria(t): Yleinen. Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.