Äärioikeisto siellä ja äärioikeisto täällä

Yleisradion puoli yhdeksän uutiset tiesivät eilen kertoa, että äärioikeisto mellakoi Varsovassa Puolan itsenäisyyspäivänä. Tarkkaavainen katsoja näki insertissä myös tekstin, jossa kerrottiin myös äärivasemmiston osallistuvan mellakointiin. Äärivasemmistoa ei kuitenkaan mainita sosiaalisen median uutisissa.

Koska lähes poikkeuksetta mellakoiden todelliset syyt johtuvat äärivasemmistolaisten antifasistien ja anarkistien aloittamasta väkivallasta, oli aamulla pakko tarkistaa myös muista lähteistä, mitä Varsovassa todellisuudessa tapahtui.

Vastauksia löytyy esimerkiksi Krakow Postista.

Marraskuun 11. päivänä vuonna 1918 Puola itsenäistyi 123 vuotta kestäneestä Venäjän, Itävalta-Unkarin ja Preussin miehityksestä. Tätä itsenäisyyttä juhlittiin pukeutumalla historiallisiin asepukuihin ja järjestämällä kulkue.

Ongelmat alkoivat kun antifasistit yrittivät estää perinteisen itsenäisyyspäivän paraatin reitin. Poliisit olivat tietoisia tilanteesta ja varautuneet väkivaltaisuuksiin, koska kansallismieliset ryhmät olivat ilmoittaneet puolustavansa marssia.

Antifasistit ja anarkistit onnistuivat rikkomaan poliisien ketjut ja estämään marssin etenemisen.

On kuitenkin epäselvää, mistä väkivaltaisuudet alkoivat. Sosiaalisen median sivustoilla kerrotaan, että osa itsenäisyydenpäivän marssille osallistuneista vanhoihin asepukuihin pukeutuneista olisivat aloittaneet ampumalla poliisia ilotulitteilla.

Toisen vahvistamattoman tiedon mukaan aloittajia olisivat olleet saksalaiset antifasistit.

NTDV:n mukaan noin sata niin kutusuttua black block-anarkistia hyökkäsi ensiksi poliisin kimppuun, jonka jälkeen he linnoittautuivat kahvilaan. Myöhemmin päivällä lentelivät kivet, soihdut ja kotitekoiset räjähteet poliisin päälle heidän yritäessään estää kulkueen kohtaamisen äärivasemmistolaisten mielenosoituksen kanssa.

””There are two sides facing off. Here – people with patriotic, nationalistic, and Catholic leanings, and there – the extreme left.”

[Krystyna Bednarska, ”March of Independence” Participant]

Jopa Reuters uutisoi mellakoiden alkaneen kun sekä äärioikeistolaiset, että vasemmistolaiset hyökkäsivät poliisin kimppuun.

Verovaroilla propagandaa suoltava Yleisradio ei kuitenkaan yllätä.

Tietoja Jari-Petri Heino

Paljon kokenut ja vielä enemmän nähnyt.
Kategoria(t): Yleinen. Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.

Vastaa