Hulluja äidin oomme kaikki…..

Mielestäni hyvä esimerkki siitä, miten vähällä ajattelulla ja järjellä tässä maailmassa asioita hoidetaan, on työvoimapoliittinen taksinkuljettajan kurssi, johon minäkin loppupeleissä pääsin niiden 15 onnekkaan joukossa, jotka kurssille valittiin. Koko prosessi alkoi toki sillä, että kurssi-ilmoitus oli lauantain Aamuset ilmaisjakelulehdessä ja haku päättyi seuraavana maanantaina, vaikka esimerkiksi vaaditun ajokorttirekisteriotteen toimittaminen asiakkaalle(kurssille mahdollisesti pääsevä hakija) kestää kaksi päivää ja sen maksaa työtön asiakas. Se ei kuitenkaan ollut jutun pointti.

Kurssille osallistui alussa siis 15 ihmistä, joista yksi kiintiömaahanmuuttaja lopetti kesken, mikä oli hyvin ymmärrettävää, sillä hän ei osannut sanaakaan suomea. Vähäistä ajattelukykyä taas edustaa mielestäni se, että kun kurssin vetäjä lähes pakotti kurssille osallistujat käymään mahdollista taksinkuljettajan lupaa varten lääkärintarkastuksessa kurssikeskuksen tiloissa, koska he olivat lääkärin sinne tilanneet, vain minä ja toinen maahanmuuttajataustainen kaveri kieltäydyimme mahdollisuudesta. Perusteluna esitin, että vaikka 15 euroa todistuksesta on halvempi kuin 20 euroa terveyskeskuksesta, niin tapanani ei ole heittää rahaa roskiin. Lääkärintodistus kun ei takaa sitä, että pääsisin läpi taksinkuljettajan kokeesta ja jos taas pääsen, niin maksan mielelläni viisi euroa enemmän kun luvan saaminen on varmaa. Voi arvata, kuka taas oli vastarannan kiiski ja negatiivisuuden perikuva, mutta kun kurssin jälkeen paikalta poistuu vain seitsemän luvan saanutta, tietää jälleen olleensa oikeilla jäljillä.

Tästä tapahtumasta on jo vuosia aikaa, mutta maailma näyttää vain muuttuvan hullummaksi. Ehkä maailma ja varsinkin ihmiset on aina olleet yhtä hulluja ja syy on siinä, että nykypäivänä maailman menoa pystyy seuraamaan globaalisti jos halua riittää?

Myös sosiaalinen media on tuonut täysin uudenlaisen ulottuvuuden saada tietää, mitä ihmiset ajattelevat, sekä miten he määrättyihin asioihin reagoivat. Se ei kuitenkaan poista sitä totuutta, että ajattelemattomia omia etujaan missä muodossa tahansa tavoittelevia yksilöitä riittää aina korkeasti koulutettuja myöten. Omien etujen tavoittelemisella en tarkoita siis pelkästään fyysisiä asioita. Joku voi tavoitella myös mielihyvää ja laumassa hyväksytyksi tulemista, esittäessään toinen toistaan järjettömämmiltä tuntuvia mielipiteitä.

Tästä järjettömyydestä pääseekin aasinsillalla takaisin taksinkuljettajan ammattiin, jossa siis Ranualla vuonna 1965 suoritettu ajokortti, noin 500 euroa maksava katujen ja datalaitteen oppimiseen perustuva kurssi, sekä satojen eurojen ammattilupadirektiivi takaavat turvallisen kyydin. Vuosien ajokokemus ja sitä kautta tullut taito, jota näin sivumennen sanoen ei taksikuskilta testata, ei merkitse mitään.

 

 

Tietoja Jari-Petri Heino

Paljon kokenut ja vielä enemmän nähnyt.
Kategoria(t): Yleinen. Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.