Miksi?

Ihmisapinan muodostamien yhteisöjen kehittyminen on aina ollut riippuvaista kyseenalaistamisesta ja vapaasta ajatusten vaihdosta. Kautta aikojen lapset ja nerot ovat esittäneet äärimmäisen tärkeän kysymyksen. Miksi?

Totuuden etsijä ei  tuomitse hätäisesti, ei luota sokeasti, vaan kyseenalaistaa, tutkii ja uskoo vain perusteltuja argumentteja, tutkimuksia tai kokeita.

Koska kukaan ei ole täydellinen, tulee totuuden etsijän osata kyseenalaistaa ja epäillä myös omia ajatuksia.

Koska emme voi korjata asioita tekemällä samoja virheitä jotka ovat korjaustarpeeseen johtaneet, on ainoana vaihtoehtona etsiä uusia suuntia rationaalisesti ajatellen.

Mielikuvapolitiikan aika on auttamatta ohi. Kun pohjakosketuksen jälkeen aloitetaan jälleen kerran rakentamaan jälkeläisillemme uutta Suomea, tarvitsemme uudenlaista ajattelua ja meidän pitää pystyä kohtaamaan tosiasiat, vaikka ne joidenkin ideologiaa kovasti satuttaisivat.

Kun päätetään miljoonien ihmisten elämästä, eivät päätökset voi perustua pelkästään oletusarvoihin, ennustuksiin ja toivomiseen, vaan niiden pitää perustua rationaaliseen ajatteluun sekä realiteettien huomioon ottamiseen.

Sosiaalinen media on tuonut mukanaan uudenlaisen keskustelukulttuurin. Vaikka edessämme on miljardien sivujen ensyklopedia muuttuvat mielipiteet sosiaalisen median keskusteluissa helposti faktoiksi ja faktat mielipiteiksi. Saivartelu ja besserwisserismi on aikamme vitsaus.

Tavallisten ihmisten kohdalla asia on enemmän kuin ymmärrettävää, mutta päättäjien kohdalla se aiheuttaa ennen kaikkea päättämättömyyttä, koska mielipiteiden varaan ei voi yhteiskuntaa rakentaa, sen perustukset pitää olla reaalimaailmasta.

Poliittisen ilmapiirin ja ennen kaikkea poliittisen keskustelukulttuurin on muututtava amerikkalaisesta loan heittämisestä rationaaliseksi ja asiakeskeiseksi. Median tulee palata rooliinsa vallan vahtikoirana ja toimittajien sekä journalistien tulee ymmärtää vastuunsa yhteiskunnalle ja palauttaa se kuva itsestään, joka totuuden etsijälle kuuluu.

 

 

 

 

 

Tietoja Jari-Petri Heino

Paljon kokenut ja vielä enemmän nähnyt.
Kategoria(t): Yleinen. Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.