Kulttuurien kohtaamisia

Onko kukaan koskaan ajatellut, että ulkomaalaistaustaisten nuorten harrastama katuväkivalta ja ”jihadistiksi” värväytyminen ei johdu siitä, että nämä nuoret voivat pahoin. Voisiko se kenties johtua siitä, että nämä nuoret voivat liian hyvin? Liian hyvin siksi, ettei heiltä vaadita yhtään mitään. Miksi heiltä ei vaadita? Suurimmaksi osaksi siksi, koska tekevät he mitä tahansa, löytyy käsittämättömän suuri joukko ihmisiä, jotka julkisesti kertovat tämänlaisen käyttäytymisen johtuvan jostain muusta kuin heistä itsestään.

Syitä etsitään useimmiten vanhemmista, suomalaisen yhteiskunnan rakenteellisesta rasismista, liian pienistä määrärahoista ja vaikka yksittäisen ulkomaalaistaustaisen nuoren väkivaltaisesta kuolemasta.

Voisiko kysymyksessä olla kulttuurelliset eroavaisuudet? Voisiko erityisesti Lähi-Idässä ja Pohjois-Afrikassa joista nämä kadulle ja maailmalle rantautuneet ”jihadistit” pääasiallisesti tulevat, olla patriarkaalisempi ja suvaitsemattomampi kulttuuri kuin meillä toisen posken kääntäjillä länsimaissa?

Voisiko olla niin, että Abdullah lyö Jussia tai Leenaa sen takia, että se on Abdullahille joka tavalla sallittua, niin oman kulttuurellisen taustansa vuoksi kuin myös sen, että Abdullah tietää länsimaisen oikeuskäytännön olevan löysemmän kuin kotikurin omassa kulttuurissaan?

Varsinkin jos sattuu olemaan poikalapsi.

Voisiko olla niin, että näistä kulttuureista tulevat eivät arvosta toisen posken kääntäjiä, eivätkä niitä aitoja rasisteja, jotka ylimielisesti haluavat kotouttaa heitä meille sopiviin arvoihin ja kohtelevat näistä kulttuureista tulevia aikuisiakin kuin avuttomia lapsia?

Tässä yhteydessä on täysin turha mainita, että tästä on kyllä varoiteltu, mutta on joka tapauksessa pakko kysyä mikä siinä rahassa ja hyväksytyksi tulemisessa on arvokkaampaa kuin omassa turvallisuudessa?

Toisaalta, Helsinki on ihan turvallinen kaupunki. Ei tietenkään ole pakko lähteä kotoansa itseään ulos tyrkyttämään.

 

Tietoja Jari-Petri Heino

Paljon kokenut ja vielä enemmän nähnyt.
Kategoria(t): Yleinen. Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.