Nykyajan pakoloisten vertaaminen evakoihin on absurdia

Evakot joutuivat jättämään kotinsa, saivat otettua mukaan muutaman päivän vaatekerran ja matkalla heitä saattelivat neuvostoliittolaiset pommikoneet, tai tykistötuli. Evakot olivat naisia, lapsia ja vanhuksia. Nuoret miehet, monet perheellisiä, lähtivät ottamaan vastaan hyökkäystä epätietoisena siitä, mitä heidän perheelleen kuuluu tai tulisi tapahtumaan. Nämä nuoret miehet olivat kuitenkin valmiita uhraamaan henkensä, jotta naiset, lapset ja vanhukset saatiin turvaan.

Heillä ei ollut vaihtoehtoja, toisin kuin esimerkiksi varakkaalla afgaanidiplomaatilla jonka pilalle hemmoteltu kakara itkee isänsä häpeää tämän joutuessa kääntymään suomalaisen sossun puoleen. Evakoille ei ollut sossua tarjolla, mutta häpeää hekin varmasti tunsivat joutuessaan majoittumaan ventovieraiden ihmisten saunan eteiseen. Majoitus ja ruoka ei ollut ilmaista, vaan sen eteen piti tehdä töitä niin lasten kuin naisten ja vanhusten.

Jos on ihan pakko verrata tilanteita, niin nykyisiä sisällissotia voi jollain tasolla verrata Suomen vastaavaan jossa kuoli kymmeniä tuhansia ihmisiä. Naisia ja miehiä, lapsia ja vanhuksia, mutta ainoat pakolaiset siinäkin sodassa olivat ne, jotka lähtivät kommunistiseen Neuvostolittoon huomattuaan sodan hävityksi.

 

Tietoja Jari-Petri Heino

Paljon kokenut ja vielä enemmän nähnyt.
Kategoria(t): Yleinen. Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.