Lestadiolaiselämää, YLE:n uusi sarja alkaa

Mitä tapahtuu, kun viisi suomalaista yrittää elää hyvää lestadiolaiselämää puolentoista kuukauden ajan?

Alkoholi täytyy unohtaa, rukoilla kerran päivässä ja pohtia elämäänsä syvemmin kuin moni arjessa normaalisti ehtii.

Millainen vaikutus lestadiolaisuudella on arkeen ja mitä haastavia tai palkitsevia piirteitä osallistujat kokevat?

 

Suuri haaste

Suomi kärsii länsimaisista ongelmista: alkoholi virtaa, ihmiset ovat masentuneita ja avioliitot hajoavat. Osa meistä elää toisin eli 1800-luvun puolivälistä asti paikalla ollut vähemmistömme, lestadiolaiset. Voisiko ratkaisu Suomen haasteisiin olla lestadiolaisuus?

Kuusiosaisessa sarjassa Lestadiolaiselämää seurataan, kuinka pohjanmaalaissyntyinen rauhansanalainen keskusta-vaikuttaja Juha Sipilä, sekä  mentorit, Terhi Peltokorpi ja vanhoillislestadiolainen naispappi Mari Leppänen opettavat joukolle ummikkoja, mistä lestadiolaisuudessa oikein on kyse, ja kuinka Raamatun mukaan eletään.

Lestadiolaiskokeiluun on lähtenyt homosuhteessa elävä dj-baarinomistaja Antti Eho, Suomen islamilaisen yhdyskunnan imaami Anas Hajjar , maahanmuuttovastainen entinen taksikuski Pasi Hallikainen, stripteasetaiteilija Kirsikka ”Geronima” Kelloniemi sekä maailmanmatkaaja, sijaisopettaja Eija Törmä.

He ovat suuri haaste Sipilälle ja mentoreille, mutta nämä ovat valmiit ottamaan haasteen vastaan.

 

Eläköön erilaisuus!

Harva suomalainen osaa erottaa mikä on lestadiolaisuutta ja mikä muuta heidän kulttuuria. Oppilailla on hyvä tilaisuus selvittää, onko lestadiolaisten ja  muiden suomalaisten mahdollista elää rinnakkain? Olisiko suomalaisilla lestadiolaisilta opittavaa? Mistä arvoista ei voida neuvotella?

Juha Sipilä ja mentorit ovat perustaneet hanketta varten Keravan Saviolle hylättyyn tehdastilaan rukoushuoneen, jossa he alkavat koulia oppilaista kunnon lestadiolaisia. Kerava on tyypillinen suomalainen pikkukaupunki. Se on 95-prosenttisesti suomenkielinen. 34 000 asukkaasta vain alle prosentti on lestadiolaisia. Harva paikallisista tuntee yhtään lestadiolaista.

Oppilaat opettelevat lestadiolaiselämää ensin arjessaan ja omassa rukoushuoneessaan, sitten he valtaavat Keravan kadut. Ryhmä ja mentorit järjestävät suuren lestadiolaiskokeilun lopuksi kaikille kaupunkilaisille avoimet, Keravan ensimmäiset kesäjuhlat.

Lestadiolaiselämää.

Tietoja Jari-Petri Heino

Paljon kokenut ja vielä enemmän nähnyt.
Kategoria(t): Yleinen. Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.