Sananvapaus

Tänään perjantaina 3.5.2013 vietetään Suomessa ja muualla maailmassa kansainvälistä lehdistön vapauden päivää. Kutsutaanpa sitä myös sananvapauden päiväksi.

Yleisimmin sananvapautta rajoitetaan asioissa, joissa mennään valtaapitävien mukavuusalueen ulkopuolelle. Yksittäinen ihminen taas määrittelee mukavuusalueensa pitkälti tunneperäisesti.

Hitlerin valtaanpääsyn jälkeen Saksassa ei natsihallintoa kyseenalaistettu ilman seuraamuksia. Nykyään Saksassa ei kyseenalaisteta esimerkiksi holokaustia.

Neuvostoliitossa taas ei edes voitu tietää mitä mielenvikainen johtaja keksii, joten siellä ei kyseenalaistettu yhtään mitään ilman seuraamusten pelkoa.

Sananvapaus on käsite josta jokaisella on oma versionsa. Toisten mielestä Suomessa on sananvapaus, koska täällä voi sanoa ja kirjoittaa mitä haluaa, vaikkakin joutuu vastaamaan sanomisistaan ja toisten mielestä Suomessa ei ole sananvapautta, koska sanomisistaan joutuu vähintään virtuaaliselle roviolle, ellei jopa vankilaan asti kuten tamperelainen rääväsuu Seppo Lehto

Sanan- ja lehdistönvapaus ei ole Suomessa ehdoton. Sitä se ei toki ole missään muuallakaan.

Kynä ei ole koskaan ollut miekkaa mahtavampi.

 

Tietoja Jari-Petri Heino

Paljon kokenut ja vielä enemmän nähnyt.
Kategoria(t): Yleinen. Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.