Suomi elää viennistä?

Tätä mantraa toistetaan jatkuvasti perusteena euroon kuulumiselle. On kuitenkin hämmästyttävää, että esimerkiksi tullihallituksen tilaston ukaan vuonna 2011 56,6 miljardin viennistä vain 11,2 miljardia meni euromaihin.

Tärkeimpänä euromaana Saksa 5,6 miljardin osuudellaan. Tärkeimpien vientimaiden listalle sijoittuneesta kolmesta euromaasta Saksasta, Ranskasta ja Alankomaista ainoastaan Alankomaihin viedään enemmän kuin sieltä tuodaan.

Tilastokeskuksen mukaan vuoden 2011  alkupuoliskolla vientimme nousi selvästi edellisen vuoden vastaavaan aikaan verrattuna. Vienti Eurooppaan euroalueen ulkopuolelle nousi lähes kolmanneksen. Sen sijaan meille tärkeän euroalueen heikko taloustilanne painoi vientituotteidemme kysyntää – kasvua kirjattiin vain 8 prosenttia.

Onko euroalue se tärkein vientialue ja jos on, niin millä perusteella jos tilastot näyttävät täysin muuta myös tärkeimmän vientikumppanin Ruotsin puolella. Jos syy laitetaan euroalueen heikon taloustilanne, niin miksi sitten Saksa oli toiseksi suurin vientimaa 2011?

Eikö Saksa kuulu euroalueeseen, vai olisiko niin, että siellä osataan tehdä tuotteita joita tarvitaan heikosta taloustilanteesta huolimatta. Mistä sitten johtuu heikko taloustilanne euroalueella?

Ei kai vain eurosta? Onko euro ylihinnoitellut itsensä?

Monta on kysymystä, mutta vain vähän vastauksia, syystä tai toisesta.

 

Tietoja Jari-Petri Heino

Paljon kokenut ja vielä enemmän nähnyt.
Kategoria(t): Yleinen. Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.

Vastaa