Raiskaus on rasismia

Olen seurannut keskustelua ulkomaalaisten tekemistä raiskauksista Suomessa ja se on hyvin poliittisesti, sekä ideologisesti värittynyttä puolin ja toisin. Ääntä ja kirjoituksia mahtuu maailmaan, mutta ongelmana keskustelun tasossa on se, että itse asia ja ongelma, eli naisten kärsimykset ja turvattomuus jäävät taka-alalle kun rasismi- ja suviskortit viuhuvat.

Varmaa on, että jos näinkin vakavasta rikollisuudesta keskusteltaessa viedään asia sivuraiteille suvaitsevaisuuden tai rasistisuuden takia, selitellään asioita syyllistäen naisia tai  ihmisen ihonväriä, ei asiaan saada minkäänlaista korjausta.

En ota tähän kirjoitukseen mukaan mitään tilastoja Suomesta tai maailmalta, sillä jokainen löytää ne halutessaan. Haluan kuitenkin ottaa esille sen, mistä raiskaukset voivat johtua ja miten niitä voidaan vähentää.

Raiskaaja on lähes poikkeuksetta mies. Miksi mies sitten raiskaa? Syynä voi olla seksuaalisuuden patoutumat, miehisen vallanhalun näyttäminen eli naisen alistaminen, uhrien ja omaisten/läheisten nöyryyttäminen, tai sitten humalapäissä vonkaamisen jälkeen tapahtuva penetroituminen tai muu seksuaaliseksi väkivallaksi luokiteltava käyttäytyminen, jonka kohteena on tahdottomassa tilassa oleva nainen.  Syynä voi olla toki jokin aivan muu, kuten esimerkiksi psyykiset sairaudet.

Ranskan muukalaislegioonan linnakkeissa Afrikkalaisissa siirtomaissa toimi vielä 50- 60-luvuilla BMC, eli Bordell Militaire Controllee, jonka tarkoituksena oli auttaa päiväkausia kovissa olosuhteissa palvelevia miehiä purkamaan miehiset paineensa, jotta ne eivät purkautuisi väärissä paikoissa. Työntekijöinä näissä laitoksissa oli lähinnä naimisissa olevia arabinaisia, joista osa islaminuskoisia. Muukalaislegioonalaiset syyllistyivätkin aniharvoin jos koskaan raiskauksiin sotilaallisissa operaatioissa ja sodankäynnissä, jossa raiskaus on vielä nykypäivänäkin valitettavan usein eräs sodankäynnin muodoista.

Suomalaiset seksuaalirikolliset eivät tule sotaa käyvistä, tai kaaoksen keskeltä patriarkaalisista kulttuureista, joten on hyvin todennäköistä, että kun suomalainen raiskaa on syynä humalatila, seksuaaliset patoutumat, tai puhdas alistamisen halu. Jossain tapauksissa myös psyykinen sairaus.

Kun feministisen käsitteen mukaan patriarkaalisista, eli kulttuureista jossa miehen asema on etuoikeutettu tuleva raiskaa, voi syyt olla täysin samat, mutta ennen kaikkea tulee mieleen se, ettei sitä pidetä kovinkaan kummoisena rikoksena. Kun vielä rangaistukset Suomessa ovat länsimaisen yhteiskunnan oikeuteen perustuvia, voi kynnys teon suorittamiselle olla hyvinkin matala.

Ulkomaalaisten, patriarkaalisista kulttuureista tulevien nuorten humanitaaristen maahanmuuttajien, eli lähinnä turvapaikanhakijoiden maahanpääsylle, pitäisi asettaa kovempia rajoitteita.

Singaporessa on äärimmmäisen tiukat lait huumerikollisuudelle ja maahan saapuville kerrotaankin, että  äärimmäisessä tapauksessa huumerikolliselle langetetaan kuolemantuomio. En nyt tarkoita, että Suomeen pitäisi ottaa käyttöön seksuaalirikollisten kohdalla yhtä rajut tuomiot, mutta kieltämättä heille tulisi kertoa miten kyseiseen rikokseen täällä suhtaudutaan ja ottaa käytäntö, jossa seksuaalirikoksiin syyllistynyt ei Suomen kansalainen karkoitetaan välittömästi. Yleensäkin rangaistus-skaalaa seksuaalirikosten kohdalla pitäisi yksinkertaistaa ja koventaa. Raiskaus on raiskaus, eikä välimuotoja keksittäessä ole ajateltu lainkaan naiselle jääviä ikuisia henkisiä vaurioita.

Suomalaisen yhteiskunnan on annettava selkeä signaali siitä, että naisen alistamista ja seksuaalista väkivaltaa ei yksinkertaisesti täällä hyväksytä, ihonväristä, uskonnosta, tai kulttuurista riippumatta.

Rasismi naisia kohtaan seksuaalisen väkivallan muodossa on saatava vähenemään, eikä siinä taistelussa auta syyttely puolin ja toisin, vaan oikeat ja oikeudenmukaiset toimenpiteet. Jokainen joka vie raiskauskeskustelun rasismikeskusteluksi, vähättelee naisten pelkoa tulla raiskatuksi, ja raiskausten uhrin tuskia.

Jokainen voi myös tahollaan ajatella, miltä tuntuisi kun lähimmäinen raiskattaisiin ja julkinen keskustelu käydään rasismista, raiskaavien miesten ongelmista ja uhrin syyllisyydestä tapahtumaan.

 

 

 

 

 

Tietoja Jari-Petri Heino

Paljon kokenut ja vielä enemmän nähnyt.
Kategoria(t): Yleinen. Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.

Vastaa