Laillista kokaiinia

Kokaiini (esp. coca < aimara koka) on kidemäinen alkaloidi, jota uutetaan kokapensaista. Lääketieteessä kokaiinia käytetään puudutusaineena. Kokaiini stimuloi voimakkaasti keskushermostoa, ja sitä käytetään päihteenä. Kokaiini piristää, vie näläntunnetta ja antaa euforisen hyvänolontunteen. Kokaiini aiheuttaa voimakasta riippuvuutta, ja useimmissa maissa sen käyttö, hallussapito ja myynti on – muutoin kuin lääkevalmisteissa – kokonaan kielletty.

Guarana (Paullinia cupana) on Sapindaceae-heimoon kuuluva pieni puu tai pensas, joka on kotoisin Etelä-Amerikasta. Sen kasvualue on pääosin Orinoco-joen varrella Venezuelassa ja Amazon-virran alueella Brasiliassa.

Kasvin nimi tulee guaraní-heimosta, joka on käyttänyt sitä poistamaan nälän tunnetta. Kasvia viljellään myös guaranan valmistusta varten. Kasvissa syötäviä ovat lehdet, mehu ja siemenet. Guaranan valmistamiseksi kasvin siemenet korjataan talteen, jauhetaan sekä sekoitetaan veteen ja tärkkelykseen. Näin saadaan massa, joka sitten kuivataan auringossa tai savustetaan kuivaksi.

Guarana sisältää muita kasvin aineosia ja kofeiinia, joilla on samanlainen piristävä vaikutus kuin kahvilla. Runsas käyttö voi aiheuttaa ylimääräisiä sydämenlyöntejä eli ekstrasystoliaa.

Kofeiini (1,3,7-trimetyyliksantiini) on piristävä alkaloidi ja sitä esiintyy yli 60 kasvin lehdissä, siemenissä tai hedelmissä. Kofeiinia on etenkin kahvipavuissa. Kofeiinia on myös teepensaan lehdissä, vaikka teen yhteydessä puhutaan kofeiinin sijaan joskus teiinista ja toisaalta erilaisesta teaniinista.

Kofeiini on maailman laajimmin käytetty keskushermostoa ja aineenvaihduntaa kiihottava piriste. Kahvinkulutuksen määrä Suomessa on maailman huippuluokkaa, joten keskivertosuomalainen käyttää myös suuria määriä kofeiinia. Kofeiini eristettiin ensimmäisen kerran kahvista vuonna 1820. Lisäksi suomalaisten suosimassa vaaleapaahtoisessa kahvissa on hiukan enemmän kofeiinia kuin tummapaahtoisessa.

Energiajuomalla tarkoitetaan kofeiinipitoisia virvoitusjuomia, joita mainostetaan piristävinä. Energiajuomat eivät muutoin poikkea sokeria sisältävistä tai sokerittomista virvoitusjuomista, kuin että energiasisällön sijasta niiden piristävä vaikutus yritetään saada aikaan piristeillä: esimerkiksi kofeiinilla, guaranalla tai tauriinilla.

Tamperelaistutkimuksen mukaan energiajuomien ja nuorten päivittäisten terveysoireiden välillä on yhteys.

Tietoja Jari-Petri Heino

Paljon kokenut ja vielä enemmän nähnyt.
Kategoria(t): Yleinen. Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.

1 Response to Laillista kokaiinia

 1. Severi Sironen sanoo:

  Näinhän se menee.
  Systeemi kasvattaa piristeisiin, jotta ’koneen’ orjat kuluttavat nopeammin. Kaffepäissään.
  Samaan aikaan aggressioita vaimentavia luonnontuotteita lakibannataan.
  Helvetin ovelaa mutta pimeää.
  Rauhoittavaa ja assosiaatiota lisäävää euforiaa aiheuttavat eivät ole markkinatalous-mammonismille suotuisia kemikaaleja.
  Vitun mummot.

Vastaa