Nobel voittajan murhalista.

Barack Obama voitti odotetusti USA:n presidentinvaalit ja seuraavana päivänä Iranin koneet ampuivat kansainvälisellä alueella ”rutiinilennolla” ollutta amerikkalaista miehittämätöntä vakoilulennokkia. Pentagon varoitti myös, että Yhdysvallat on valmis varmistamaan eri keinoin sotilaallisten joukkojensa ja laitteidensa turvallisuuden. Keinot ulottuvat ”diplomatiasta sotilaallisiin”.

The New York Times julkaisi keväällä nobel-voittaja Obaman tappolistasta pitkän artikkelin, jonka kansainvälinen media etusivuillaan laajalti huomioi, paitsi tietysti Suomessa.

Ennen politiikkaan tuloaan Obama oli liberaali oikeustieteen professori. Hänen kampanjansa vuonna 2008 perustui sotaisiin iskulauseisiin ja katteettomiin lupauksiin mm. Guantanamo Bayn vankilan sulkemisesta ja kidutuksen lopettamisesta. Joulukuussa 2009, oltuaan alle vuoden presidenttinä, hän sai Nobelin rauhanpalkinnon – useimmat tarkkailijat pitävät palkintoa juuri George W. Bushin globaalipolitiikan vastaisuuden osoituksena.

Obama on jo nyt sallinut enemmän lennokki-iskuja kuin George W. Bush oli hyväksynyt koko presidenttikautenaan. Sen lisäksi hän on antanut siunauksensa Libyan interventiolle.

Obaman tulevat sodat.

Syy hyökkäykselle Iraniin on jo aikaa sitten päätetty. Hidasteena operaatiolle ovat olleet sekä Yhdysvaltain presidentinvaalit, että Syyrian tilanne. Länsimedia kertoo Venäjän, Kiinan sekä Iranin myyvän aseita Assadin hallitukselle ja niiden olevan sen takia Syyrian interventiota vastaan. Venäläinen media taas kertoo Lavrovin sanoin, että Moskovalla on luotettavaa tiedustelutietoa oppositiolla olevista noin 50 Stinger-ohjuksesta.

Lavrov on useaan otteeseen myös painottanut, ettei Syyrian konfliktia ratkaista suostumalla yksipuolisesti opposition vaatimuksiin hävittää Assad kartalta.

Tietoja Jari-Petri Heino

Paljon kokenut ja vielä enemmän nähnyt.
Kategoria(t): Yleinen. Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.

Vastaa