Nyt on aika siivota yläkerrokset

Kuten tunnettu sanonta kuuluu,  p***a valuu aina alaspäin. Toinen tunnettu tosiasia on, että Suomi on virkamiesten ja hyvävelisysteemien paratiisi.

Kun virkoja jaellaan puoluetaustan, kiintiöiden, tai ihan vaikkapa ystävyyden nimissä, on tuloksena Arhinmäki-Saramo tyyppisiä klikkejä, joissa valta sokaisee ja vanhat arvot heitetään roskakoppaan. Hyväveli-systeemissä virkamiehillä ei ole myöskään oikeastaan minkäänlaista vastuuta tekemisistään, vaan pahimmankin töpin jälkeen löytyy yleensä joku uusi hyvävelivirka, tai sitten perustetaan täysin uusi. Aina ei tarvitse tosin edes töpätä, vaan joskus pitää raivata tilaa uusille naamoille, mutta vanhoille tutuille.

Paras esimerkki tälläisestä täysin turhasta veronmaksajien rahoilla tehtävästä toiminnasta on ehkäJohanna Suurpää. Tämä oikeustieteen kandidaatti ja entinen vähemmistövaltuutettu, toimii nykyään oikeusministeriön demokratia- ja kieliasioiden yksikön johtajana.

Nyt kun eletään lama-aikaa ja luvassa on sekä veronkorotuksia ja leikkauksia, niin olisiko jo korkea aika leikata välillä sieltä, mistä se p***a valuu aina veronmaksajan niskaan?

Suomessa on esimerkiksi 12 ministeriötä, joiden palveluksessa on noin 4200 henkilöä. Näistä 12 ministeriöstä ja 19 ministeristä voisi yhdistelemällä löytyä sekä säästöjä, että myös kustannustehokkuutta sen sijaan, että joka vuosi niiden budjetit kasvavat, tai pysyvät lähes samoina.

Säästö se on pienikin säästö sanotaan. Sen takia olisi syytä ehdottomasti tarkistaa kansanedustuslaitoksen menot suurennuslasilla. Yli 5000 euroa kuukaudessa tienaavilla ei tarvitse olla minkäänlaisia veronmaksajien rahoilla maksettuja etuisuuksia. Säästö ei varmasti ole suuren suuri, mutta näillä leikkauksilla olisi äärettömän iso moraalinen vaikutus. Jos Alexander Stubbilla on 700 000 euroa velkaa, niin se ei saa olla veronmaksajien huoli, vaan hänen itsensä. Myös Alexander pääsee hakemaan velkasaneerausta oikeusaputoimiston asianajajan kanssa, mikäli eivät taidot yksityissektorilla riitä.

Henkinen pääoma on toki tärkeää, mutta koska sitä ei voi syödä, pitää jostain saada myös sitä fyysistä pääomaa. Siitä syystä olisi käytävä tiheällä kammalla läpi myös koko Suomea pyörittävä virkamieskunta, eikä aina leikata niiltä, jotka ovat heikoimmassa asemassa.

Vaikka kunnan- ja kaupunginvaltuustojen kokouspalkkiot eivät ole suuren suuria, niin eipä ole näkynyt vielä yhtään ehdokasta, joka olisi luvannut jättää sen kuittaamatta. Silläkin olisi suuri moraalinen vaikutus ja sen lisäksi se kertoisi ehdokkaan motiiveista hoitaa yhteislunnallisia asioita.

Tietoja Jari-Petri Heino

Paljon kokenut ja vielä enemmän nähnyt.
Kategoria(t): Yleinen. Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.

Vastaa