Egyptin on lopetettava Gazan saarto!

Israelia vaaditaan hyvin yksipuolisesti lopettamaan Gazan saarto aina suomalaisia kansanedustajia myöten.  Israel julisti Gazan saartoon, kun palestiinalaispuolue Hamas voitti parlamenttivaalit ja nousi valtaan Gazassa. Gazan saartoon osallistuu kuitenkin myös Egypti, joka on arabivaltio ja muslimienemmistöinen, toisin kuin Israel, joka on arabivaltioiden ympäröimä. Hyvin harvoin, jos koskaan kuulee kenenkään vaativan Egyptiltä saarron lopettamista.

Hamasin saavuttama voitto Palestiinalaishallinnon vuoden 2006 parlamenttivaaleissa aiheutti ensin länsimaissa suurta paheksuntaa ja johti lopulta parlamenttivaaleissa toiseksi tulleen Fatahin ja Hamasin sotilaallisten siipien välisiin taisteluihin ja lopulta järjestöt ajautuivat lähes sisällissodan partaalle. Lopulta kuitenkin taistelujen päätyttyä järjestöt suostuteltiin lännen avulla muodostamaan yhteishallitus vuoden 2007 alkupuolella. Myöhemmin kesällä 2007 Hamas valtasi kuitenkin Gazan hallinnan itselleen ja Palestiinalaishallinnon presidentti Mahmud Abbas erotti hallituksen. Näin Länsiranta jäi Fatahin haltuun ja Gaza Hamasin haltuun.

Jotta ymmärtäisi mistä tässä vuosikymmeniä jatkuneessa konfliktissa on kysymys, pitää palata historiassa vähintään brittiläisen palestiinan mandaattialueen jakoon ja Israelin valtio syntyyn.

Marraskuun 29. päivänä 1947 YK:n yleiskokous päätti äänin 33 – 13 jakaa Ison-Britannian Palestiinan mandaattialueen juutalaisten ja arabien kesken. Palestiinaa ympäröivät arabivaltiot eivät hyväksyneet tulosta vedoten muun muassa brittien antamiin lupauksiin täydellisestä itsenäisyydestä. Sisällissota Palestiinan arabiväestön ja nopeasti kasvaneen juutalaisväestön välillä alkoi YK:n jakoehdotuksen jälkeen vuoden 1947 lopulla. Israelin julistauduttua itsenäiseksi 14. toukokuuta 1948 sota muuttui Israelin ja sinne hyökänneiden arabimaiden Transjordania, Egypti, Syyria, Libanon, Irak väliseksi sodaksi, joka jatkui aina kevään 1949 aseleposopimuksiin saakka. Israel selvisi voittajana sekä sisällissodasta että sitä seuranneesta valtioiden välisestä sodasta. Sodan jälkeen palestiinalaisten pakolaisten ei sallittu palata entisille asuinsijoilleen.

5.–11.kesäkuuta vuonna 1967 käytiin sota arabivaltioiden Egyptin, Jordanian ja Syyrian   muodostaman liittoutuman ja Israelin välillä. Arabivaltiot saivat taloudellista tukea  Irakilta,  Kuwaitilta,  SaudiArabialta, Sudanilta ja Algerialta.

Konflikti alkoi, kun Egypti saartoi Israelin laivaliikenteen Tiraninsalmen kansainvälisellä vesireitillä, poisti UNEF-rauhanturvaajat Siinain niemimaalta ja alkoi siirtää omia joukkojaan niiden tilalle. Tämän johdosta Israel teki ennalta ehkäiseväksi julistamansa iskun, jolla se onnistui tekemään Egyptin ilmavoimat toimintakyvyttömäksi muutamassa tunnissa. Jordania puolestaan hyökkäsi Israelin kaupunkeihin Länsi-Jerusalemiin ja Netanyaan. Sodan lopussa Israelin hallintaan jäivät Gaza, Siinain niemimaa, Länsiranta ja Golanin kukkulat. Sodan tulos vaikuttaa merkittävällä tavalla alueen geopolitiikkaan yhä nykyäänkin.

Kysymyksessä on periaatteessa myös kahden uskontokunnan välinen ”ikuinen” sotatilanne, jolla ruokitaan mm. Hamasin, sekä Israelin valtion harrastamaa terroria.

Suomalaisten wannabe-Che Guevarojen olisi hyvä ymmärtää alueen historia, ennen kuin pukeutuvat palestiinalaishuiveihin ja yrittävät kuskata betonilaattoja ja satukirjoja sotatoimialueeseen verrattavaan paikkaan.

Kovin valikoivaa on kuitenkin näiden pikku-Ernestojen suvaitsevaisuus ja maailmanpelastaminen. Pääosin propagandaa tai siihen uskomista.

Tietoja Jari-Petri Heino

Paljon kokenut ja vielä enemmän nähnyt.
Kategoria(t): Yleinen. Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.

Vastaa