Arbeit macht frei

Työ vapauttaa, luki monen saksalaisen leirin portilla vuosikymmeniä sitten ja samaa sääntöä näytetään toteuttavan myös Suomessa. Suomessa tunnutaan kovasti keskittyvän juuri siihen, että työntekeminen on synninpäästö, jolla tullaan yhteiskuntakelpoiseksi, vaikka työn periaateellinen tarkoitus on saada itselleen elanto.

Yhä harvemmin on ihmisillä mahdollisuus toteuttaa työnään sitä mikä heitä oikeasti kiinnostaa, koska maamme työvoimapolitiikka perustuu pelkkään puuhasteluun. Valitettavasti myös työn vapauttavuus koskee aina vain harvempaa joukkoa ja ehkä meidän olisi syytä siirtyä työvoimapolitiikassamme aikaan, jossa työnteko vapautetaan työn vapauttamisen sijasta.

TE- keskusten suojatyöpaikoissa toimivat virkailijat tuntevat itsensä haavoittumattomiksi, kuten myös lähes kaikki muutkin virkamiehet ja heitä on kovin vaikeaa saada vastuuseen mistään virheistä. Valitusprosessit kestävät kuukausia ja ilman tuloja olevat ihmiset nöyryytetään juoksemaan luukulta toiselle ja selvittämään itse byrokratian pahimmat kiemurat, sillä TE-keskuksen virkailjoista ei siihen ole.

Pahimmillaan he vain sotkevat asioita vaatimalla esimerkiksi todistuksia joita ei edes tosiasiassa tarvittaisi. Maassamme järjestetään puuhastelukursseja kymmeniä vuosia työelämässä olleille ihmisille, joissa heitä opetetaan hakemaan töitä. TE-keskusten järjestämissä työelämään valmentavissa työharjoittelupaikoissa taas haisee voimakkaasti orjatyövoiman käyttö ja liian useasti puolen vuoden harjoittelun jälkeen “asiakas” palaa kortistoon vain aloittaakseen saman ruljanssin uudestaan.

Oma-aloitteisuus on TE-keskuksen virkailijoille ja työvoimaviranomaisille punainen vaate, jonka johdosta kaivetaan vaikka minkälainen pykälä millä evätään työttömyyspäivärahat,  jotta “asiakas” tietää paikkansa työmarkkinoilla.

Koulutetuilla sosionomeilla ja työvoimavirkailijoilla ei ole mitään käsitystä millä tavalla nämä vastoinkäymiset ja sairas byrokratia vaikuttavat ihmisen psyykeeseen ja lähemmäs miljoona ihmistä napsiikin jo mielenterveyslääkkeitä masennukseen, koska tulevaisuudesta ei ole mitään takeita. Työministeri on täysin avuton ja jatkaa saman mantran toistamista kaunistellakseen tilastoja, vaikka työttömyys taas kerran huitelee ennätyslukemissa.

Työministerin pesti on lopetettava ja siirrettävä sisäministeriön alaisuuteen, jossa millä tahansa virkanimikkeellä voi asiaa hoitaa joku asiaan perehtynyt.

Työn tekemisestä pitää tehdä kannattavampaa. PK-yritykset ovat tärkeässä asemassa ja niiden työllistämismahdollisuuksia pitää helpottaa huomattavasti. Suomessa työn teettäminen on niin kallista, ettei yksikään yrtitys halua palkata työntekijöitä, vaikka siihen ehkä tarvetta olisikin.  On turha ihmetellä, jos näillä veroilla ja kustannuksilla yritykset pakenevat halpoihin maihin ja vielä turhempaa kuvitella, että tänne Pohjolan perukoille tulisi yhtään ulkomaisia yrittäjiä näillä kustannuksilla, ellei sitten kuseteta taas jotain tahoa, miten on käynyt esimerkiksi Olkiluodon työmaalla.

Miten asia olisi korjattavissa?

Suomeen ei voisi tulla yksikään yritys ilman suomalaisia työehtoja. Ulkomaalaiset saisivat tulla toki töihin Suomeen niille aloille,  joilla erikoisosaamista tarvitaan, mutta työt jotka on suomalaisten hoidettavissa jäisivät pelkästään suomalaisille.(Myös kansalaisuuden saaneet maahanmuuttajat ovat suomalaisia ja oleskeluluvan saaneetkin voidaan laskea samaan kategoriaan)

Työn tekemisestä ei saisi missään nimessä rangaista ja sen takia pitää ajaa alas kaikki TE-keskukset. Sosiaalihuolto ja työttömyyspäiväraha toimisivat edelleen sitä tarkoitusta varten kuin ne ovat aikoinaan suunniteltu, eli väliaikaiseksi tueksi vaikeuksien sattuessa, ei ansiotoimeksi.

Yksi vaihtoehto on löysentää byrokratiaa niin, että kuka tahansa voi tienata vuokra- ja ruokarahansa myymällä vaikka Elannon nakkeja määrättyyyn summaan asti verottomana ja ilman älytöntä määrää erilaisia lupia.

Vuokratyöfirmat pitää myös kieltää, koska ne vääristävät pahasti työmarkkinoita antaessaan mahdollisuuden keinotella ohi työnantajien velvotteista.

Oppisopimuskoulutus pitää ottaa vakavasti harkittavaksi työllistämiskeinoksi ja yhdessä työntekijän palkkaamisen helpottamisella saadaan varmasti aikaan hyviä tuloksia.

Julkisen sektorin paikkoja pitää karsia rankasti ja viiden vuoden suoja-aika pitää poistaa.

Julkisiin eläkkeisiin pitää saada 4000 euron katto ja eläkeikää pitää yleisesti alentaa, jotta nuorille riittää töitä.

Elämme aikoja jolloin on tehtävä radikaaleja päätöksiä, ennen kuin alkaa tapahtua jotain, mitä kukaan ei halua kokea.

Tietoja Jari-Petri Heino

Paljon kokenut ja vielä enemmän nähnyt.
Kategoria(t): Yleinen. Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.

Vastaa