Olipa kerran kunnantalous

Kunnalle laissa säädetyt tehtävät liittyvät ainakin terveydenhuoltoon, perusopetukseen, päivähoitoon sekä sosiaalihuoltoon. Lisäksi esimerkiksi lastensuojelu, vanhusten-, vammaisten- ja päihdehuolto sekä toimeentulotuki kuuluvat kuntien toimintaan. Teknisellä puolella kunta huolehtii kaavoituksesta ja valvoo ympäristönkäyttöä. Myös teiden ja katujen ylläpito sekä pelastustoimi kuuluu kunnille. Vesi- jäte- ja energiahuollon toiminta kuuluu myös edelleen joidenkin kuntien toimintaan.

Kuntien valtionosuuksia on päätetty leikata yhteensä jopa 1,1 miljardilla eurolla, mutta koska lakisääteisten palvelujen tarjomisen pakkoa ei samaan aikaan helpoteta, jää kuntien ainoaksi vaihtoehdoksi hankkia palvelut sieltä mistä ne saa halvimmalla.

Kun tavalliselta tallaajalta on rahat vähissä, menee hän LIDLiin, IKEAan, tai vaikkapa Bauhausiin, jotta saisi rahansa riittämään.

Samalla tavalla kunnat ajetaan menemään ulkomaalaisten yritysten kelkkaan, koska ne pystyvät tarjoamaan vaadittavat palvelut paljon halvemmalla kuin kotimaiset, puhumattakaan siitä, että kunnat järjestäisivät palvelut itse. Euroopan Unionin mukanaan tuoma kilpailu vääristää Suomessa markkinoita rajulla kädellä ja suomalaisilla yrityksillä ei ole mitään jakoa kilpailla näillä markkinoilla, muun muassa korkean yritysverotuksen ja kovien työnantajamaksujen takia.

Samaan aikaan hallituksessa istuvat vasemmistopuolueet vaativat kunnilta etteivät nämä käyttäisi halvimmalla saatavia palveluita ja vetoavat jopa isänmaallisuuteen. Laadulla ei ole tässä asiassa merkitystä, vaan vain ja ainoastaan rahalla. Kärsijän osassa on kansa.

Yhtälö on mahdoton.

Jari-Petri Heino

Tietoja Jari-Petri Heino

Paljon kokenut ja vielä enemmän nähnyt.
Kategoria(t): Yleinen. Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.

Vastaa