Suomi, purukumipaikkauksen edelläkävijä

Sosiaali- ja terveysministeriön tiedotteessa 17.9.2012 kerrotaan, että puolison tulojen vaikutus työmarkkinatukeen on poistumassa. Sen lisäksi pitkäaikaistyöttömien työllistymisen tueksi ehdotetaan kolmivuotista työllistymisrahakokeilua.

Työttömyyttä yritetään siis jälleen kerran hoitaa lisärahalla, jossa  kokeilun piirissä olevat pitkäaikaistyöttömät saisivat työllistyttyään työmarkkinatukea vielä ensimmäisen työssäolokuukauden ajan. Koska luottamus päätöksiin ja niiden tekijöihin ei ole suuren suuri ja tiedotteessa ei kerrota, saako sen ensimmäisen kuukauden aikana nauttia myös palkkaa, niin on pakko jälleen todeta, että kosmeettista purukumipaikkausta, joka ei johda loppupeleissä yhtään mihinkään.

Mitä tulee taas puolison tulojen vaikutuksen poistamiseen, niin ei voi muuta kuin ihmetellä, miksi näin itsestään selvää asiaa ei ole aikaisemmin pystytty päättämään. Onko lisääntyvän maahanmuuton takia kenties tullut lisää paineita sosiaalisektorille, vai mistä johtuu se, että asia otetaan nyt päätöksen tekoon, vaikka siitä on jo vuosikaudet annettu kritiikkiä?

Suomessa 18 vuotiaat katsotaan lain edessä täysi-ikäiseksi ja 15 vuotiaskin vastuulliseksi rikosoikeudellisissa asioissa. On kuitenkin hämmästyttävää, että vasta hiljattain sorvattiin laki, jossa alle 25 vuotiaat eivät ole kelvollisia yksilöitä nauttimaan yksilön sosiaaliturvasta, kuten eivät täysi-ikäiset opiskelijatkaan.

Vielä hämmentävämpää on, että lähemmäs viisikymppinen omaishoitaja, jonka on olosuhteiden pakosta asuttava hoidettavan vanhempansa kanssa samassa taloudessa, ei ole oikeutettu yksilölliseen sosiaaliturvaan, ei asumistuen, eikä täysimittaisen työmarkkinatuen muodossa.

Myös se, että tiedotteessa mainitaan vain työmarkkinatuki, joka koskee vain pitkäaikaistyötöntä, ei herätä luottamusta.

Aivan mahtavaa.

Tietoja Jari-Petri Heino

Paljon kokenut ja vielä enemmän nähnyt.
Kategoria(t): Yleinen. Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.

Vastaa