Suomalaisten kehittämät EU-direktiivit

Suomalaiset ovat kovia poikia ja tyttöjä viemään ensimmäisenä läpi kaikki EU:sta tulleet direktiivit , riippumatta siitä kuinka järkeviä ne ovat, tai kuinka hyvin ne toimivat Suomen olosuhteissa.

Mutta missä ovat suomalaisten kehittämät EU-direktiivit, joita koko Euroopan Unionin alue noudattaa? Voi olla, että niitä löytyy, mutta pääasiassa taitaa olla niin, että Suomi on näissä asioissa enemmänkin nöyristelijän ja toteuttajan osassa, välillä jopa ottamatta huomioon paikallisia olosuhteita.

Hehkulamppudirektiiivi ajettiin läpi ja yhdeksi perusteeksi annettiin energian säästäminen.

Energian säästäminen on varmasti järkevä ja hyvä tavoite, mutta sen totetuttaminen kovin yksipuolista ja toteuttajien kärjessä totta kai mallioppilas Suomi.

Olisiko jo aika, että suomalaiset kehittäisivät direktiivejä, jotka sitten ajettaisiin läpi vaikka väkisin?

Muutama ehdotus:

1. Direktiivi eurooppalaisesta energiansäästöpäivästä.

Syyskuussa, jolloin pimeys laskeutuu pohjoisempaankin Eurooppaan jo illalla, on jokainen EU-maan kaupunki velvollinen kerran vuodessa viettämään eurooppalaista energiansäästöpäivää. Jokaisen kaupungin tulee sammuttaa kaikki valaistus kahden tunnin ajaksi määrättyyn kellonaikaan, jolloin energiansäästöpiikki on huima. Sen lisäksi ihmiset pääsevät ihailemaan öistä tähtitaivasta, jota kovin moni ihminen ei ole elämässään koskaan nähnyt kaupungeissa olevan valosaasteen takia. Sää ei ole myöskään este, jos päivämäärä ei ole tiukka. Sen lisäksi kaupungit velvoitetaan tekemään suunnitelma täysin turhien valaistusten poistamisesta.

2. Direktiivi turhien liikennevalojen poistamisesta ja päällä pitämisestä.

Jokaisen eurooppalaisen kaupungin tulee poistaa kaikki turhat liikennevalot ja tehdä suunnitelma niistä valoista, joita ei tarvitse pitää käytössä vuorokauden ympäri. Esimerkiksi Suomessa on käsittämätön määrä liikennevaloja, joita ei tarvita. Parhaita esimerkkejä näistä turhista valoista ovat kaikki oikealla kääntymistä ohjaavat liikennevalot. Sen lisäksi oikealle kääntyminen pitäisi olla sallittua, vaikka suoraan meneville palaisi punainen valo. Näin helpotetaan liikenneruuhkia ja säästetään myös energiaa.

3. Tuplaikkuna- ja eristysdirektiivi.

Suomi on tässä asiassa jo muutenkin edelläkävijä. Euroopassa ja maailmassa menee hukkaan käsittämätön määrä energiaa vain sen takia, että rakennukset falskaavat. Siinä kun Etelä-Euroopassa huutavat ilmastointilaitteen Hoosiannaa, tekevät sitä lämmityslaitteet pohjoisemmissa Keski-Euroopan maissa. Tässä olisi myös suomalaiselle tietotaidolle kysyntää ja esimerkiksi Brittien saarilla olisi suomalaisille firmoille mieletön markkinarako, jos tuplaikkunat tulisivat pakollisiksi.

Lisää direktiiviehdotuksia voi laittaa kommentteihin

Tietoja Jari-Petri Heino

Paljon kokenut ja vielä enemmän nähnyt.
Kategoria(t): Yleinen. Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.

Vastaa