Alexander Stubb.Suomen vaarallisin mies?

Suomen entinen ulkoministeri ja nykyinen Eurooppa- ja ulkomaankauppaministeri Cai-Göran Alexander Stubb, antoi jo vuonna 2008 seuraavan lausunnon Euroopan Unionin joukkojen käytöstä YK:n tukena Kongossa.

“If we don’t send them to Congo, where are we going to send them?”

2008 herra Stubb oli myös sitä mieltä, että Suomen on harkittava NATO-jäsenyyttä Georgian ja Venäjän sodan takia.

Herra Stubb on ollut NATOn kannattaja omien sanojensa mukaan jo 1990-luvun alusta asti. Herra Stubin mukaan:

“Kylmän sodan päättyminen on muuttanut Naton tehtävänkuvaa voimakkaasti. Balkanin kriisissä se osoitti tarpeellisuuteensa kylmän sodan jälkeisessä maailmassa; Bosnian sota saatiin loppumaan vasta Naton puututtua siihen.”

Tässä puuttumisessa johon kuului 38 000 lentoa kymmenen viikon aikana, ajoittain jopa 1000 koneen voimalla, Naton risteilyohjuksia, muita ohjuksia ja pommeja osui harhaan, jopa pakenevien albaanisiviilien päälle surmaten heitä. Yksi lentokoneesta laukaistu täsmäase tuhosi siviilejä täynnä olevan bussin. Keski-Serbiassa erästä lasten päiväkotia oli vahingossa pommitettu, NATO tosin pahoitteli tapausta ja jatkoivat pommitusta harhaosumista huolimatta. Samoin Kiinan suurlähetystöä pommitettiin (väitetysti vahingossa, mutta myöhemmin on käynyt ilmi, että kyseinen isku oli sodan ainoa, jolle valitsi kohteen CIA). NATO:n pommituksissa kuoli arviolta 7000 serbisiviiliä.

5. elokuuta 1995, kroaatit ja muslimit hyökkäsivät leveällä rintamalla sekä Kroatiassa, että Bosniassa yhteistyötä tehden ja vallaten 48 tunnissa valtavan alueen. Tämä oli Operaatio Myrsky. Hyökkäyksen aikaan NATO teki alueelle ilmaiskuja Bosnian serbien tutka- ja ilmatorjunta-asemia vastaan. NATO myös häiritsi hyökkäyksen aikana serbien viestiyhteyksiä. Näillä toimilla oli operaatiossa kuitenkin vain häviävän pieni merkitys.200 000 kroaattia hyökkäsi Krajinaan, jota puolusti 40 000 serbiä. Krajinan 170 000 serbiä lähti pakoon viranomaisten antaessa evakuointikäskyn. Serbit pelkäsivät kroaattien kostoa. Kroaatit tappoivat ehkä noin 700-1500 serbiä. Serbit ottivat vangiksi ja kahlehtivat NATO:n ilmaiskujen aikaan YK:n sotilaita ihmiskilviksi. Vaikka NATO:n ilmahyökkäyksiä on joskus pidetty sodan loppumisen syynä, serbit taipuivat nimenomaan kroaattivetoisten maasotatoimien takia.

Herra Stubbin mielestä NATO on siis ennen muuta poliittis-sotilaallinen yhteistyöjärjestö, monenkeskisen yhteistyön foorumi, jolla on laaja-alainen tehtävä turvallisuuden ja vakauden ylläpitämisessä. Turvallisuuspolitiikassa EU ja Nato kulkevat maailmalla käsi kädessä, ne ovat saman kolikon kaksi eri puolta.

Herra Stubb on äärimmäisen oikeassa todetessaan kolikolla olevan kaksi eri puolta. Syy NATO:n “puuttumiselle” Balkanin sotaan oli serbien vaino albaaneja kohtaan, mutta kun NATO-maa Turkki vainoaa järjestelmällisesti kurdeja, on NATO maa Turkki tervetullut Euroopan Unioniin. Onhan kansainvälinen yhteisö tuominnut PKK:n terroristijärjestöksi.

Suomen osallistuminen KFOR-operaatioon Kosovossa ja myöhemmin ISAF-operaatioon Afganistanissa, ovat tätä pohjaa vasten olleet herra Stubbille unelmien täyttymys. Valitettavasti kaikkea ei voi saada ja se näyttää kiukuttavan, sekä kaduttavan herra Stubbia, jonka mielestä Suomen jättäytyminen Libyan ilmaoperaation ulkopuolelle oli virhe.

Casualties of war, mutta sitä vain ihmettelen, miten tuollainen sotahullu voi olla suomalainen ministeri?

Tietoja Jari-Petri Heino

Paljon kokenut ja vielä enemmän nähnyt.
Kategoria(t): Yleinen. Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.

Vastaa